50 Fakta Menarik tentang Gula Yang Perlu Diberi Perhatian

Gula adalah bahan utama penyumbang kepada masalah kesihatan. Gula tidak memberikan apa2 nutrien malah membantu melenyapkan  nutrien dalam tubuh. 

Tanpa kita sedari setiap hari kita,anak-anak termasuk keluarga kita telah mengambil kuantiti gula yang tinggi seperti gula-gula, aiskrim, minuman dalam kotak, dan makanan2 lain tanpa had. Bukan sahaja gula malah MSG juga. Stuju tak?


Sebagai ibu bapa yang prihatin tentang kesihatan anak2, kita haruslah menitik berat soal pemakanan bermula pada saat ini. Ketahuilah yang pengambilan gula berlebihan boleh memudaratkan kesihatan tubuh.



 Kesan Pengambilan Gula Boleh

1. Menyekat sistem imun

2. Menggangu keseimbangan mineral dalam tubuh

3. Menyebabkan hiperaktif, rasa cemas, kesukaran konsentrasi dan kanak-kanak akan bersifat mudah tersinggung.

4. Menyebabkan rasa mengantuk dan mengurangkan keaktifan kanak-kanak

5. Menjejaskan pencapaian akademik kanak-kanak disekolah

6. Menyebabkan peningkatan trigliserida

7. Faktor lemah ketahanan bila melawan infeksi bakteria

8. Kerosakan buah pinggang

9. Mengurangkan ketumpatan kolestrol HDL (kolestrol baik)

10. Menggalakkan kenaikan kolestrol LDL (kolestrol jahat)

11. Kekurangan kromium (penting dalam metabolisme gula dalam badan)

12. Kekurangan kuprum

13. Ganggu penyerapan kalsium dan magnesium

14. Kanser buah dada, ovari, prostat, dan rektum

15. Menyebabkan kanser kolon dan berisiko tinggi kepada kaum wanita

16. Meningkatkan kadar kelaparan glukosa darah

17. Melemahkan penglihatan

18. Meningkatkan kadar serotonin yang boleh menyempitkan pembuluh darah

19. Menyebabkan hipoglisemia (gula dalam darah rendah)

20. Menghasilkan perut berasid

21. Menaikkan risiko penyakit koronari jantung

22. Risiko penyakit Alzheimer

23. Kerosakan gigi

24. Pertambahan berat badan dan obesiti

25. Radang saluran usus bagi penghidap gastrik dan ulser

26. Artritis

27. Asma

28. Pembekuan batu hempedu

29. Pembekuan batu karang

30. Apendiks

31. Penyumbang kepada Osteoporosis

32. Menyebabkan penurunan sensitiviti insulin

33. Mengurangkan pertumbuhan hormon

34. Meningkatkan tekanan darah

35. mengubah struktur protein dan mengganggu penyerapan protein

36. Alergi makanan

37. Diabetes

38. Menyebabkan toksemia (keracunan gula) semasa hamil

39. ekzema bagi kanak-kanak

40. penyakit kardiovaskular

41. Struktur DNA terjejas

42. Katarak

43. Ketidakseimbangan hormon

44. Pembentukan radikal bebas di dalam aliran darah

45. Kehilangan keanjalan dan fungsi tisu

46. Meningkatkan kandungan lemak dalam hati

47. Memberi tekanan kepada pankreas, menyebabkan kerosakan

48. Sembelit

49. Meningkatkan penapaian bakteria dalam kolon

50. Sakit kepala termasuk migrain.



Pentingnya peranan ibu bapa untuk mendidik anak dari kecil supaya mengamalkan makanan yang sihat. Apa kata setiap hari kita bekalkan makanan yang dimasak sendiri dari rumah untuk anak2 malah untuk kita sendiri. Kaedah ini sudah tentu lebih baik kan? menjimatkan malah lebih healty gitu...hehe

Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan dan ingin mengetahui tentang vitamin semulajadi yang sesuai boleh Hubungi saya pada bila-bila masa 


Nur 
012-5763744
id : 908782

1 ulasan:

  1. Artikel yang menarik. Saya suka guna gula organik. Tapi masih hadkan penggunaannya. Gula putih tu dah ditawaskan tu sebab menjadi penyakit kepada manusia. Terima kasih atas perkongsian ya

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...