RESEPI PENGAT PISANG PLUS PULUT KUKUS YANG PALING PANTAS DIMASAK

Alhamdulillah masih bersiaran lagi kita untuk harinie..hehe. Hari ini saya nak share resepi yang sangat mudah dan hanya boleh siap dengan cepat dan boleh ngapp pun cepat..tapi sebelum ngapp tu baca la bismillah...dulu kan..

Okeh, resepi pengat pisang yang saya buat petang semalam adalah idea last minute yang sebenarnya tak dirancang pun.

Daku masuk dapur,tengok bahan-bahan dah ada, apa lagi, berlaga lah periuk senduk.

Jom mula..

Bahan-bahan

√ Pisang ( ada pisang emas cik ziyad, sory ziyad mama kidnap pisang kamu)
√ Gula merah ( yang leper bulat)
√ Santan
√ Gula pasir
√ Daun pandan ( petik depan rumah)
√ Jagung (kidnap jagung ziyad )

pulut (rendam pulut seketika dan kukus)

Cara-Cara

Potong pisang ikut suka hati ( nak bentuk apapun tak kisah).
Panaskan api, masukkan pisang yang dipotong,masuk kan sedikit air, santan dan jagung
Seterusnya masukkan gula merah,gula pasir ( ikut tahap kemanisan yang korang nak) kacau sikit sampai masak..ermm dah siap!

Ambil bekas isi pulut dan tuang pengat tadi diatas..Perghhh!!!

Tempoh masak : 10 minit

RESEPI PENGAT PISANG PLUS PULUT KUKUS YANG PALING PANTAS DIMASAK
Nin dia hasil air tangan saya...jemput tengok..hehe

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...