6 MAKANAN NUTRISI TINGKATKAN KUASA MENGINGAT DENGAN CEPAT

Assalamualaikum

Berdasarkan kajian yang diterbitkan dalam Psychological Science, jika ingin menyambung pelajaran lakukannya sebelum 35 tahun kerana keupayaan mengingat fakta, nama, nombor (seperti nombor telefon) berada dikemuncak pada usia 25 hingga 35 tahun.

Maaf jika kenyataan yang anda baca disaat ini anda sudah pun menyambut hari lahir ke-35!

dan ada juga kajian yang diterbitkan dalam jurnal Neurologi mendapati lelaki memiliki prestasi memori yang lebih buruk berbanding wanita apabila usia semakin meningkat.


Bagaimana Sel-Sel Otak Kita Berhubung


Tahukah kita komponen apa yang ada dalam otak kita, yang membantu sel-sel otak berhubung antara satu sama lain?

Sebenarnya sel-sel otak kita tidak bersambung secara terus. Antara sel-sel otak kita (dipanggil neuron) ada satu ruang dinamakan synapse. Di Synapse ini lah berlaku pemindahan neuron ke neuron yang lain.

Bagaimana kalau nuerontransmitter tidak boleh melepasi Synapse (antara neuron ke neuron)??

Apabila Neurontransmitter tidak boleh melepasi Synapse maka terjadi lah gangguan atau masalah sel-sel otak untuk berhubung. Misalnya tengah korang cakap telefon tiba-tiba talian telefon atau internet terganggu. Begitu juga sel-sel otak kita apabila nuerontransmitter kita terganggu.

Itu yang kadang2 secara tiba-tiba otak kita jadi blurr sekejap...korang penah jadi macam tu tak?

Sebenarnya bukan sahaja badan kita memerlukan nutrien, tetapi Otak kita juga memerlukan nutrien untuk kekal sihat (meningkatkan proses mengingat)

Nutrien-Nutrien Yang Diperlukan Untuk Otak Sihat

1. Protein (ESP) 
  • Protein membina nueron & neurotransmitter. ESP juga ada asid amino yang menjaga neuron dan saraf kita supaya sentiasa alert.
2. Vitamin C
  • Membantu menjaga sel otak dari rosak. 
3. B-complex
  • Membantu menjaga neurotransmitter
4. Lecithin
  • Mengandungi phosphatidylcholine yakni precursor untuk neurotrasmitter. Membantu perpindahan nuerotransmitter dengan lebih mantap
5. Omega Guard
  • Mengurangkan risiko otak mengecut
6. Performance Drink
  • Membantu melancarkan lompatan neurotransmitter

Jika anda kerap menjadi lupa atau memori lambat nak pickup, cepat-cepat ambil tindakan dengan segera. Beri makanan secukupnya untuk otak anda. Otak juga umpama perut yang perlu diisi dengan secukupnya. Kalau perut tak diberi makanan, lama kelamaan akan longlai dan lemah, begitu juga otak.

*cik zara peminat omega guard shaklee, pantang nampak mesti nak lebih..kini ada peminat cilik kedua yang meminati omega guard iaitu ziyad. Alhamdulillah sejak mengamalkan omega, bukan sahaja sel-sel otak sentiasa berhubung malah anak-anak saya jarang demam dan jatuh sakit. 

Syukur saya dipertemukan dengan supliment yang tepat untuk anak-anak syurga saya.

Mahukan nutrien untuk Otak??? Hubungi saya segera..

Nur 012-5763744
id: 908782

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...