12 TIPS MUDAH DAN AMALAN AGAR ANAK BIJAK-OMEGA GUARD

Tips dan Amalan Agar Anak Bijak.

Semua ibu bapa di dunia ini mengimpikan anak yang bijak, cerdik, cergas, sihat dan sebagainya. Asasnya perlu bermula dari ibu bapa itu sendiri. Ibu bapa haruslah memainkan peranan yang penting. Permulaannya haruslah di alam janin lagi. Menurut 1 kajian yang ditulis "Mengapa Yahudi Bijak"?Jawapannya mereka mengamalkan makanan untuk otak iaitu minyak ikan Omega 3. Kajian penulis tertumpu pada pemakanan dan persiapan awal wanita bangsa yahudi semasa mengandung dan ianya sangat menarik jika dibandingkan dengan bangsa-bangsa lain.  Jika dilihat darisegi penguasaan ekonomi dunia, majoriti dipegang oleh orang yahudi.Diantara amalan yang sering dilakukan semasa mengandung dan seharian :


1. Sang ibu sering menyanyi dan bermain piano

   #sebagai umat Islam kita digalakkan membaca Al-Quran dan surah2 amalan semasa mengandung

2. Si ibu dan bapa akan membeli buku matematik dan meyelesaikan masalah matematik


3. Gemar makan badam, kurma dan susu. (makanan ini menjadi satu kewajipan bagi mereka)


4. Makan tengahari- roti bersama ikan tanpa kepala, salad dan digaul dengan pelbagai jenis kekacang (daging ikan sangat baik untuk perkembangan otak dan kepala ikan mengandungi kimia yang tidak baik yang akan merosakkan perkembangan dan pertumbuhan otak anak dalam kandungan)


5. Menjadi kewajipan bagi ibu sedang mengandung mengambil pil minyak ikan    


6. Mereka lebih gemar makan ikan (hanya isi atau fillet).


7. Makan buah-buahan dulu sebelum makan hidangan utama (makan karbohidrat nasi atau roti dahulu kemudian buah, menyebabkan kita mengantuk dan lemah).


8. Mereka tidak gemar merokok di dalam rumah. Menurut saintis di Universiti Israel, siasatan menunjukkan nikotin dapat merosakkan sel utama pada otak manusia dan akan melekat pada genes, ini bermakna keturunan perokok bakal membawa generasi yang cacat otak (bodoh atau lembab).
Amalan semasa anak diperingkat kanak-kanak


1. Pemakanan kanak-kanak dikawal dan mereka digalakkan makan buah-buahan bersama kacang badam


2. Makan minyak ikan


3. Dilatih bermain piano dan violin -gegaran muzik dapat stimulate (senaman otak)

    # Kita sudah semestinya melatih anak membaca Al-Quran

4. Sukan utama memanah, menembak dan berlari.


(Jika dilihat secara keseluruhan amalan-amalan diatas kebanyakkan dari sunnah Nabi Muhammad S.A.W. Mengapa kita tidak boleh ikut sunnah sedangkan bangsa lain boleh?????)


P/s:  Minyak ikan merupakan makanan yang terpenting bagi pertumbuhan otak di alam janin dan seterusnya diperingkat kanak-kanak dan juga orang dewasa. Maka seharusnya kita mengambil berat tentang ini. Jom berOmega Guard Shaklee kerana ianya diyakini selamat, bersih dan 100% SEMULAJADI!
Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. 

Hubungi Saya untuk dapatkan harga yang menarik, tempahan dan pembelian produk Shaklee dan konsultasi percuma pada bila-bila masa. 

Nur Bahirah
Shaklee Independent Distributor [ ID No : 908782]
Hp: 012-5763744 |fb : Nur Bahirah Abdullah | email : nbh_gal84@yahoo.com

                                            

           


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...