Lontong Kuah Lodeh merupakan resepi yang sangat popular di negeri johor. Cuba tanya orang johor, pasti x tak terlepas menu lontong terutamanya menjelang hari raya atau majlis-majlis tertentu, mengapa saya kata begitu?? sebab en.suami sudah tentu anak jati johor, hehe. Nak tak nak saya kena belajar la masak lontong kann??
LONTONG
Bahan A (diketuk)
- Serai
- Lengkuas
- Minyak
Bahan B (dkisar)
- Bawang merah
- Bawang besar
- Bawang putih
- Udang kering
- Tempe (bahan utama, kalo xdak xjadi..hehe)
- So-oon (basuh saja, xperlu rendam)
- Fucuk (rendam)
- Lobak merah
- Sengkuang
- Udang (dibuang kulit)
- Tauhu
- Kacang buncis
- Santan cair
- Santan pekat
- Serbuk kunyit
Bahan-Bahan lain
- Sambal ikan bilis (ada yang nie baru kaww mkn lontong)
- Telur Rebus
- Nasi impit/Ketupat nasi
Cara-cara
1. Tumis bahan A sehingga naik bau.
2. Masukkan Bahan B yang telah dikisar bersama dengan serbuk kunyit
3. Seterusnya masukkan Lobak merah dan sayur mayur yang lain bersama santan cair.
4. Kacau sampai mendidih
5. Masukkan fucuk, udang, garam
6. Last skali masukkan santan pekat.
Siappp!!!Senang kan je kan..Selamat mencuba..
Goggle resepi dari http://www.tiffinbiru.com/2013/06/lontong-johor-untuk-hujung-minggu.html
p/s : Sebelum cuba resepi nie rasa tak confident nak masak untuk periuk besarr gitu. Bukan apa takut tak sodapp pulakkk..hehe..nasib en Zaimi Zaini tolong tengok n kacau2 juga..ngeh2.. Bila dah siap masak qhupanya menjadi jugak..hehe, dalam erti kata lain sedapppppp!!
Nur Bahirah
Shaklee Independent
Distributor [ ID No : 908782]
Hp : 012-5763744 |
fb : Nur Bahirah Abdullah
Email : nbh_gal84@yahoo.com/ nurbahirahabdullah@gmail.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan